Sådan sparer du på fjernvarmen

Du kan i denne korte film få flere gode råd til at spare på fjernvarmen.
Se "Sådan sparer du på fjernvarmen".
Dit daglige forbrug
Sæt termometer op
Det er vigtigt at have den rigtige temperatur i boligen. Alt efter rumtype ligger den rigtige temperatur inden døre på 19-21 grader. Hvis du sænker indendørstemperaturen med ca. 1 grad, sparer du omkring 5 procent i varmeudgift om året.
Radiator
Tænd for alle radiatorer
Det er bedre at tænde lidt for alle radiatorer i et rum end at skrue voldsomt op for en enkelt. På den måde udnytter du det varme vand fra fjernvarmen bedst.
Fjernvarme er et genbrugssystem, hvor du får varmt vand ind i huset, trækker varmen ud af vandet og sender det afkølede vand retur til fjernvarmenettet.
Jo mere du kan afkøle vandet, jo mindre vand skal vi pumpe ud i systemet - og jo mindre energi bruger vi i fjernvarmenettet.
Den bedste udnyttelse af vandet er at have så mange radiatorer som muligt tændt på samme tid. Så løber det varme vand en lang tur gennem boligen og bliver effektivt afkølet.
Tjek din radiator
Det er meget enkelt at tjekke, om radiatoren fungerer godt. Mærk efter - den skal være varm i toppen og kold i bunden.
Hvis der lyder en rislende lyd, kan der være luft i radiatoren. Åbn for den lille skrue og lad luften sive ud. Husk at holde en klud under.
Hold radiatoren fri
Radiatoren er verdens dyreste tørretumbler. Den billigste måde at tørre tøj på er at hænge det udendørs eller at hænge det i et kælderrum.
Du udnytter varmen bedst, hvis du sørger for, at gardiner og større møbler ikke skærmer for radiatoren.
Kort udluftning
Et andet sted, du kan sætte ind for at spare på varmen, er omkring udluftning af din bolig. Når du lufter ud om vinteren, bør du gøre det kraftigt, men i kort tid. Så når vægge og andre indvendige bygningsdele ikke at blive for kolde og dermed svære at varme op igen.
Det er meget vigtigt, at du lufter grundigt ud 3 gange dagligt. Skru helt ned for varmen på termostaterne, åbn vinduer og evt. døre, så du får gennemtræk. Udluftningen børe vare i 5-10 minutter. Luk døre og vinduer og skru op for varmen igen.
Afkøl vandet
For at sikre at vi udnytter energien mest muligt, skal du afkøle dit fjernvarmevand med mindst 25oC i gennemsnit i løbet af året. Du vil blive opkrævet et tillæg i forbindelse med årsafregningen, hvis du ikke afkøler vandet med mindst 25oC.
Læs hvordan du afkøler dit fjernvarmevand mest muligt
Gulvvarme
Gulvvarme er både effektivt og behageligt, men det kan være en energisluger, hvis du ikke er opmærksom på forbruget.
Find en passende temperatur og reguler din gulvvarme efter den. Sørg for at holde temperaturen på gulvvarmen gennem længere tid. Når du skruer op og ned, tager det ca. 12 timer, før du kan mærke en ændret temperatur. Derfor kræver det tålmodighed at regulere gulvvarmen.
Varmt vand på 50 grader
Indstil temperaturen på det varme vand til 50-55oC. Hvis vandet er varmere, kan det danne kalk i beholdere og rør.
Brusebad er billigst
Brusebad er langt billigere end karbad. Ved et almindeligt brusebad bruger du ca. 45 liter varmt vand, mens et karbad sluger ca. 145 liter.
Følg med i dit forbrug
Du kan følge dit forbrug under minForsyning her på hjemmesiden. Viser det sig at være meget højt, er det fint at opdage i tide. Hvis forbruget er steget markant, og du ikke umiddelbart kan finde en forklaring, kan det være en god idé at kontakte en autoriseret VVS-installatør og få gennemgået dine installationer. Utætheder i rør kan forårsage store skader.
Test dit anlæg
Med en enkel test af din måler kan du afsløre, om der er utætheder i husets rørinstallationer.
Læs vejledningen om tæthedskontrol
Din bolig
Isolering
En god isolering af boligen er den mest effektive måde at spare penge på varmeregningen.
Hvis rør, ydermure og lofter er isolerede, fyrer du ikke for fuglene. God isolering kan tjene sig selv hjem i løbet af få år. Det sikrer dig en lavere varmeregning mange år frem i tiden.
Energiruder
Hvis du har energiruder, lukker du mindre varme ud, end du lukker ind. Energiruder er en stensikker investering i færre varmeudgifter. Står du for at skifte vinduer, kan det helt sikkert betale sig at vælge energiruder.
Læs mere om energiruder
Tætte døre og vinduer
Har du ikke råd til at investere i nye vinduer, kan en rulle tætningstape være med til at hindre, at varmen trænger ud til fuglene.
Er der fugt i vindueskarmen eller på døren, er den utæt. Det kan du måske udbedre ved at tætne vinduer og døre med isolerende tape.