Hop til hovedindhold
24. april 2024
  • Affald

Studerende udvikler prototype til glæde for skraldemænd

 

I samarbejde med Forsyningen har fire maskinmesterstuderende fra MARTEC i Frederikshavn som del af deres projekt på 2. semester udviklet en automatisk løsning til rengøring af affaldsbeholdere.

 

De fire studerende Emil Jordansen, Mathias Birk, Nikolaj Borrisholt og Otto Arvad har med projektet haft til formål at udvikle en effektiv og bæredygtig løsning med fokus på at optimere vaskeprocessen ved hjælp af hydraulik og højtryksspuling.

 

Fra venstre Otto Arvad, Emil Jordansen, Mathias Birk

Fra venstre Otto Arvad, Emil Jordansen og Mathias Birk med "Skraldespands-vaskeren" - Nikolaj Borrisholt var fraværende til fejringen.

 

Ergonomi i højsædet

I den anledning inviterede Frederikshavn Affald til en lille fejring, hvor de studerende viste prototypen frem. Udviklingen af den såkaldte ”Skraldespands-vasker” er blevet taget imod med åbne arme hos affaldsselskabet, som længe har manglet en løsning, der kan erstatte den manuelle rengøring, som skraldemændene foretager i dag.  

 

”Det er en rigtig stor hjælp for vores skraldemænd, at vi nu kan få optimeret rengøringsprocessen, som vil gå væsentligt hurtigere, men det er især ergonomisk, at skraldemændene kan mærke en forskel. Nu skal de ikke længere stå foroverbøjet i en dårlig arbejdsstilling og rengøre affaldsbeholderne”, fortalte Karl Villadsen, forsyningschef for Affald.

 

Fejring af den nye prototype

 

Stor ros og et flot 12-tal

”Det har virkelig været motiverende og lærerigt at kunne optimere en problematik, som har stor betydning for skraldemændene. Vi har nydt tiden og kun haft kort tid til at udvikle prototypen, så vi har skullet være på dupperne. Der er stadig plads til forbedringer, men vi er glade for resultatet”, fortalte Emil Jordansen om ”Skraldespands-vaskeren”, som affødte et flot 12-tal til eksamen og stor ros fra både vejleder, censor og Frederikshavn Affald.

 

”I har lavet et godt stykke arbejde og et flot håndværk, men I har også løst en reel problemstilling. For os er ”Skraldespands-vaskeren” et brugbart redskab, som vi kan udvikle videre på. Derudover har I på egen hånd taget stort initiativ og hele tiden formået at samarbejde og gå i dialog med os – bare vent, om nogle år ser vi jer i Løvens Hule”, sagde Karl Villadsen til de studerende, som til slut fik overrakt gavekort for deres store arbejde.

 

De studerende fik overrakt gavekort for deres store arbejde af forsyningschef, Karl Villadsen

De studerende fik gavekort for deres store arbejde af forsyningschef Karl Villadsen.

 

Selve ”Skraldespands-vaskeren” består af en stålramme i rustfrit stål, udstyret med en afskærmning i tynd plade og fire højtryksdyser, der kan spule fire skillerum, to rum på hver af de mindste affaldsbeholdere. Derudover har prototypen en hydraulikpumpestation, der vender beholderen i en vis vinkel, som muliggør, at dyserne kan rense indvendigt i rummene. Det overskydende vand fra rengøringen løber igennem en grovrist og en tragt, der udleder vandet i Forsyningens rensesystem.

 

”Skraldespandsvaskeren” bliver ikke et tilbud til private borgere, men skal rengøre affaldsbeholdere på Forsyningens Ressourcecenter, som skal ombyttes eller repareres.