Hop til hovedindhold
5. marts 2024
  • Spildevand

Mikroalger skal reducere CO₂-udledning på Skagen Renseanlæg

 

Forsyningen indleder nyt udviklingsprojekt med Skagen Salmon, Algiecel og Dansk Teknisk Universitet (DTU) som processtyrer for at reducere CO₂-udledningen fra biogasanlægget på Skagen Renseanlæg og udvikle nye grønne råvareprodukter.

 

Den danske virksomhed Algiecel har udviklet en foto-bioreaktor, hvor de gennem fotosyntese omdanner LED-lys og CO₂ til en algebiomasse, som efterfølgende kan bruges til en større mængde produkter. I denne forbindelse indgår algebiomassen i produktionen af fiskefoder til Skagen Salmon. Ved at benytte biologiske løsninger anvender Algiecel CO₂ som en vigtig ressource og begrænser hermed udledningen.

 

Fra slam til fiskefoder
Skagen Salmon opdrætter fisk, hvorfra der kommer slam (fækalier). Slammet omsættes til energi på biogasanlægget. I processen dannes der CO₂ fra biogasanlægget, som sammen med LED-lys og næringsstoffer fra Skagen Salmon bliver brugt til algeproduktion. Herfra skaber Algiecel en algebiomasse, som bruges i produktionen af fiskefoder. Kredsløbet begynder på ny, når fiskefodret indtages af fiskene hos Skagen Salmon.Kredsløb over fra slam til fiskefoder

 

Algevækst i container
Foto-bioreaktorerne er indbygget i containere, som indeholder mikroalger, der via LED-lys omdanner CO₂ til biprodukter fx foder, algeolie, fødevarer, biomasse og bio-olie, som så igen indgår i kredsløbet. Anlægget er udstyret med kilometervis af LED-lys og gennemsigtige rør, hvor algevæksten sker. Algiecel har mobile anlæg, som er nemme at installere, vedligeholde og transportere, så anlægget kan opføres ved fx biogasanlæg.

Projektet har netop haft sin spæde opstart i form af planlægning og praktik.

 

Næste skridt i planlægningen er nu logistikken, hvor virksomhederne sammen skal udrede, hvor det er mest hensigtsmæssigt at placere det mobile anlæg med algeproduktionen, når CO₂ og næringsstoffer skal transporteres fra hhv. biogasanlægget og Skagen Salmon.

 

Udviklingsprojektet vil løbe over de næste tre år.

 

Skagen Renseanlæg set fra oven

Skagen Renseanlæg