Hop til hovedindhold
6. november 2023
  • Varme
  • Generelt

Termografering af fjernvarmenettet fra luften

Fra den 7. november termograferer Frederikshavn Varme A/S fjernvarmenettet.

 

Frederikshavn Varme har mange kilometer fjernvarmerør at holde øje med, så hvis der går hul på et rør, kan det tage tid at lokalisere stedet præcist, og vi risikerer nogle gange at skulle grave op i et større område end nødvendigt. Det er både tidskrævende og dyrt.

 

Fra luften kan en drone med termisk sensor måle varmeudstråling og skabe et billede af det. Dronen tager ikke almindelige billeder, men derimod en grafisk mosaik, hvor vi kan identificere unormalt høje temperaturer og dermed sandsynligheden for et varme- og vandtab.

 

Ved at termografere fra en drone er det vores klare håb, at vi hurtigt kan få et mere præcist overblik over, hvor der eventuelt er utætheder. Derved kan vi hurtigt igangsætte en renovering til gavn for både CO2-regnskabet og varmeregningerne.

 

Termografering af fjernvarmenettet med drone

 

Vi flyver om natten – og kun i det rette vejr
Vi starter flyvning med drone i perioden fra den 7. til den 28. november 2023.

Der er en række forhold, der skal være i orden for, at det er muligt at termografere med dronen.

 

For at få de bedste resultater og de rigtige temperaturer sender vi dronen i luften, mens det er koldt og mørkt. Der må ikke være regn eller våd asfalt, da dronen i så fald ikke vil måle de rette temperaturer. Der må samtidig kun være middelvind under 8 meter i sekundet for, at den kan flyve stabilt. Derfor forventer vi også, at flyvningen starter den 7. november, hvis vejret arter sig.

 

 

 

FAKTA OM DRONEN

Dronen flyver i 80-120 meters højde, og man vil muligvis kunne høre en svag brummen herfra.

Dronen tager ikke almindelige billeder men måler kun elektromagnetiske stråling i bølgelængderne
7,5 – 14 µm med en termisk sensor. Intensiteten omregnes til en faktisk temperatur. Temperaturen tildeles en farve, og deraf opstår termografibillederne.

Dronen styres af Drone Systems for Frederikshavn Varme. Der skal to personer til at styre den og udføre termograferingen.

 

Læs mere om Drone Systems her: dronesystems.dk