Hop til hovedindhold
31. maj 2023
  • Affald

Nu følger den sidste affaldstype trop

 

Den 1. juli indleder Forsyningen ordningen med indsamling af tekstilaffald

 

Som den 10. affaldstype, du skal frasortere, begynder Forsyningen at indsamle tekstilaffald fra den 1. juli. Tekstilproduktion kræver mange ressourcer med et stort forbrug af vand og kemikalier, og derfor er det vigtigt, at udtjente tekstiler bliver genanvendt til nye tekstiler.

 

Du får ikke en særskilt affaldsbeholder, i stedet kan du aflevere dit tekstilaffald på alle kommunens genbrugspladser eller bestille gratis afhentning til egen adresse.

 

Brugbart tøj skal stadig til genbrug
Tekstilaffald er udtjente, hullede eller plettede tekstiler, som du ikke kan give videre, sælge eller aflevere hos genbrugsbutikkerne. ”Det er vigtigt at understrege, at tekstilaffald ikke dækker over brugbart tøj eller tekstil, som kan have værdi for genbrugsbutikkerne. Vi skal stadig aflevere vores brugbare tøj til genbrug, som vi har gjort tidligere”, oplyser Karl Villadsen, forsyningschef.

 

Meget af det tøj, vi smider ud i dag, ender i forbrændingen i stedet for at blive genanvendt. ”Når vi frasorterer tekstilaffaldet, sikrer vi, at affald, der kan genanvendes, ikke havner på forbrændingen. I 2023 har vi en målsætning om at reducere mængderne til forbrænding med 4.650 ton – og her spiller tekstilaffaldet også en rolle”, tilføjer Karl Villadsen.

 

 

 

Hvad sker der med tekstilaffaldet?

Forsyningen indsamler tekstilaffaldet fra din private adresse eller fra genbrugspladserne. Herefter omlastes affaldet på Vendsysselvej og køres på sorteringsanlæg. På anlægget bliver affaldet eftersorteret i typer og farver. Til slut bliver fibre behandlet og genanvendt til nye tekstilprodukter, fx isolering, bilsæder, møbelhynder, klude og tøj.

 

Hvad gør du med tekstilaffaldet?

 

  • Saml en større mængde tekstilaffald i en gennemsigtig pose – lukket med knude eller strip – op til 15 kg
  • Aflevér affaldet i de opstillede containere på genbrugspladsen

 

Se liste over genbrugspladser

 

  • Eller du kan også bestille gratis afhentning til din egen adresse
  • Her placerer du posen med tekstilaffald ved dine affaldsbeholdere på den planlagte dag

 

Bestil afhentning

 

Har du spørgsmål til sortering af tekstilaffald, er du altid velkommen til at kontakte Forsyningen via mail forsyningen@forsyningen.dk.