Spareråd

  Der er forskel på energiforbrug fra bolig til bolig.

  En familie i et parcelhus bruger i gennemsnit 4.000 - 4.500 kilowatt-timer om året.

  En familie i en lejlighed bruger i gennemsnit 2.000 - 2.500 kilowatt-timer om året.

  Elsparefonden har undersøgt, hvor lavt dit elforbrug kan være. Undersøgelsen viser, at én person i en husstand bør have et elforbrug på 1.500 kWh/år, mens flere, der bor sammen, kan have et elforbrug på 1.000 kWh/år for hver person i husstanden.

  Hvis du sammenligner disse tal med dit eget årlige el-forbrug, kan du få en fornemmelse af, om dit elforbrug ligger højt eller lavt.

  Det er let at ændre på de daglige vaner

  Med helt enkle ændringer i de daglige energivaner kan du let skærer 10 % af dit elforbrug, uden det går ud over komforten i det daglige. Til gengæld kan det betyde en besparelse på flere hundrede kroner om året.

  • Ved at skrue ned for graderne, når du vasker tøj, kan du spare på strømmen. Undersøgelser viser, at besparelsen kan være på 55 % af forbruget ved at skrue ned fra 40 grader til 20 grader. Besparelsen afhænger af energimærke og årgang på din vaskemaskine. Sørg for at fylde din vaskemaskine, så du ikke vasker så tit.
    
  • Tag elektroniske apparater ud af stikkontakten når du ikke bruger dem. Undersøgelser viser, at spillekonsoller i standby kan bruge op mod 600 kWh om året.
    
  • Tørretumbleren er en stor strømsluger i din husholdning, så hvis du har mulighed for at tørre dit tøj på en tørresnor, kan dette sænke dit strømforbrug.
  • Indstil dit køleskab til 5 grader, og tø gerne frostvarer op i køleskabet. Dermed bruger dit køleskab mindre strøm på at holde temperaturen.

  Familieforøgelse

  Forbruget af el i din husstand varierer efter din boligs størrelse, antallet af familiemedlemmer og antallet af elapparater i huset. Og naturligvis afhænger elforbruget også af familiens energivaner.

  Familieforøgelser ses tydeligt på elregningen, da små børn blandt andet giver en del ekstra vask. Med et nye barn i huset kan dit elforbrug stige med 500 - 1.000 kWt om året.

  Teenagere kan også ses på elregningen, da mange af dem har egen pc, tv, dvd og musikanlæg på værelset.