Hop til hovedindhold
25. juni 2024
 • Vand

Spar på vandet - tørke eller ej

 

Det tørre vejr og de minimale regnmængder minder os om, at det er vigtigt at spare på vandet. Vi skal dog huske, at grundvandet er en begrænset ressource og rent drikkevand er en luksus, som vi altid skal passe godt på – også når der ikke er tørke.   

Vi løber ikke tør for drikkevand, hvis det tørre vejr fortsætter, men når vandværker og forsyningsselskaber anbefaler, at du sparer på vandet, skyldes det, at pumperne på vandværkerne kun har en vis kapacitet og med et stigende forbrug af vand, kan vandværket ikke følge med i efterspørgslen. Derudover er grundvandet forbundet med søer og åer, og pumper vandværket for meget vand op, kan vandstanden i søer og åer falde med konsekvens for plante- og dyreliv.

 

Vi har samlet gode spareråd, som du kan bruge i det tørre vejr, men som også er væsentlige råd i dagligdagen.

 

Hvad kan du gøre?

 

 • Vand ikke græsplænen
  Det kan være fristende at vande græsplænen, når den bliver gul, men plænen kan sagtens overleve en tør sæson. Vand kun krukker, altankasser og blomster om aftenen, så vandet ikke fordamper.

 

 • Undgå haveslangen, men brug en vandkande i stedet
  Vandforbruget er højere, når du bruger haveslangen, end når du vander blomster med vand fra vandkanden.

 

 • Drop vandbassinet – brug vandpistoler eller tag på stranden for at køle børnene ned

 

 • Fyld vaskemaskinen og opvaskemaskinen helt op

 

 • Gør brusebadet 1 minut kortere
  Mere end en tredjedel af vores vandforbrug kommer fra bad og anden personlig hygiejne. Skærer du 1 minut af badet, sparer du 6-8 liter eller 6-9 % af dit daglige vandforbrug

 

 • Sæt vand i køleskabet
  Ønsker du koldt vand, kan du hælde vand i en kande og stille kanden i køleskabet, så undgår du at miste de liter, der ender direkte i afløbet, mens du venter på det kolde vand. En vandhane bruger op mod 16 liter vand i minuttet.

 

 • Skyl ikke opvasken og vask ikke op i hånden
  Skrab tallerknerne rene, inden du sætter dem i opvaskemaskinen. Alle opvaskemaskiner starter med et skylleprogram. Vasker du op i hånden, bruger du langt mere vand end opvaskemaskinen.

 

 • Vask håndklæderne lidt sjældnere
  Bader du ofte i sommervarmen og samtidig bruger flere håndklæder, kan du hurtigt fylde vaskemaskinen. Har hvert familiemedlem i husstanden sit eget håndklæde og tørrer det efterfølgende, kan der gå en uge imellem, at du skifter håndklæde.

 

Kilde: Danva