Ny varmepumpe på Vendsysselvej

  En varmepumpe er en måde, hvorpå du kan få varme i dit hjem. Begrebet dækker over både jordvarmepumper og luft til vand-varmepumper​.

  Varmepumpen udnytter jordens eller luftens energi til at producere både varme og varmt vand, og den kan derfor erstatte andre opvarmningsformer som eksempelvis oliefyr, gasfyr og el-varme.

  Det er samtidig en miljøvenlig opvarmningsform, fordi varmepumpen udnytter den energi, der allerede findes i luften og i jorden.

   

  Hvad er en luft-til-vand varmepumpe?

  Varmepumpen bruger køleteknologi til at trække varme ud af luften udenfor og leverer varmen som fjernvarme.

  En luft-til-vand varmepumpe, som Frederikshavn Varme sætter op består af to dele: En del, der sidder uden for som trækker energi fra udeluften og en indedel , der er placeret inde i et teknikhus, som leverer energien fra udeluften til fjernvarmevandet Varmepumpen består derudover af 4 hovedkomponenter: En fordamper, der optager varmen fra luften, en kondensator, der afgiver varmen, en kompressor, der hæver temperaturen og en ekspansionsventil, der styrer trykket i kølekredsen.

  Vores varmepumpe tager energien fra luften og overfører til væske (ammoniak), som i sidste ende opvarmer fjernvarmevandet.

   

   

  Sådan virker luft-til-vand varmepumpen

  I fordamperen optages energien fra luften udenfor. I fordamperen løber et kølemiddel, der koger ved minus 20 grader. Når kølemidlet koger, fordamper det, og dampen presses gennem kompressoren, der hæver dampens temperatur og tryk.

  Dampen fortsætter fra kompressoren over i kondensatoren, som er placeret i indedelen. Her omsættes varmen fra dampen til den luft, der er i huset via recirkulation. Dampen i det lukkede kredsløb afkøles, så den igen bliver til væske og løber tilbage i udedelen. Ekspansionsventilen i udedelen køler dampen yderligere ned, og dampen omdannes til kølemiddel igen. Det sker ved, at ekspansionsventilen fjerner en del af trykket og herved sænker temperaturen yderligere. Kølemidlet er tilbage i fordamperen og processen gentages.

  De bedste luft-til-vand varmepumper genererer op til 4,5 gange så meget varme, som de forbruger i energi.